úterý 8. října 2013

Laryngitida - nikdo ji nezve a ona se stále vrací

Jsme nemocný (teď už to můžu napsat v množném čísle, protože ta bolest v mém krku nemůže být nic jiného). Nikča má laryngitidu - OPĚT.

Když ji dostala poprvé, tak ji byl rok. "Tenkrát" jsme letěli na pohotovost. Měli jsme štěstí - zrovna sloužila naše dětská lékařka, která mě zná a ví, jak potřebuji vše vysvětlit. Naštěstí si nás v nemocnici nenechali. Se spoustou rad nás poslali domů. S Lukym jsme se střídali v hlídání. Proč? 

Protože laryngitida je zánět hrtanu, může ji dostat dospělí (já) i dítě. Ale u dítěte je průběh daleko horší. Někdy bohužel až život ohrožující a toho jsme se báli. Malé děti nemají dostatečně roztaženou dýchací trubici, která vede do průdušnice. Virus zduří sliznici těchto dýchacích cest a trubice se zúží (kojenec ji má v normálním stavu širokou cca 1 cm, batole více). Tím se sníží průchodnost vzduchu a dítě se dusí. Nikče to začíná vždycky suchým kašlem. Později je takový štěkavý. Nejhorší je, když sípe a nemůže se nadechnout. Co potom? U nás nejrychleji zabere, zabalit ji do deky a otevřít okno dokořán. Doktorka mi předepsala ještě kortikoidové čípky Rectodelt 100mg, ale ty jsem zatím naštěstí nemusela aplikovat. První dny nám ještě pokaždé doporučuje dithiaden (množství záleží na věku dítěte, takže ho tady raději nebudu uvádět). Prášek sklidňuje a hodně uspává. Teď jsme to poprvé zkusili bez něho, ale dříve měla ten zánět opravdu ošklivý a bez prášku by se nevyspala vůbec. 
Na vykašlávání používáme Sinecod Sirup, ale opět záleží na tom, na co jste zvyklí. Když měla horečky nad 38,5°C, tak jsem dávala Nurofenové čípky do zadečku. 

Nejvíc se vše zhoršuje v noci, Nikče kolem třetí hodiny. Někdy jsou to opravdu nervy. Naštěstí se nestalo, že by modrala nebo jsme ji museli nějak více rozdýchávat, ale dovedu si představit ten stres rodičů, když se to stane. Protože nám stačí i ten stav, který Niki mívá. Raději máme okno otevřené celou noc.

A poslední věc - je nakažlivá, takže nesmíme mezi děti :-( Nemusely by dostat přímo laryngitidu, ale například rýmu a kašel, které jsou doprovodnými příznaky.

Toto onemocnění se nejvíce objevuje na jaře a na podzim. Tak já doufám, že tu podzimní část jsme si už vybrali.

Co tedy dělat?

- pokud se vám podobný stav projeví poprvé, tak se nebojte a klidně volejte pohotovost. Poradí vám po telefonu a dle příznaků možná i pošlou sanitku (v tomto stavu nejezděte do nemocnice sami autem - my dostali vynadáno).
- zabalit dítě do deky a vyjít s ním na čerstvý vzduch (otevřít okno, balkon, někdo se chodí procházet i ven).
- hlavně klid. Ten je důležitý pro vás i pro dítě, které je v šoku z toho, že nemůže dýchat. Já si Nikču vezmu na sebe v poloze v sedě, aby byla ve zpřímené poloze a snažím se ji utišit.
- udělat studený zábal na krk.
- vlhčit vzduch. I když normálně prádlo doma věšet nesmím (Luky zakazuje :-), tak jak je Niki nemocná, tak ho hned máme pověšené a ještě dávám vlhké plínky kolem postýlky.
- podložit postel nebo hlavičku (podle věku dítěte). Já se snažím dávat Nikče dva polštáře, ale stejně z nich slézá a spí bez nich, není na ně zvyklá.
- kuřáci NEKUŘTE v domácnosti, kde je takto nemocné dítě!!!
- hodně pít. Nejlépe teplé nápoje. Nikče dáváme čaj.


Teď už je Niki lépe a začíná se doma nudit. Tak tvoříme:


Šišky, tempery, provázky, voda, štětec a můžeme začít...

Nikču to naštěstí bavilo - nejprve sama vymáčkla trochu barvy...

...pak pomalovala šišky...

...a nakonec jsme si je doma pověsili.

 

Máte někdo také zkušenosti s touto nemocí??? Přidáte tip, jak dítěti pomoci? 



Žádné komentáře:

Okomentovat