Než se ukážeme s naším kulinářským uměním my, tak chci poradit maminkám, které mají podobný problém - koukejte na stránky mateřských školek - většina z nich vystavuje týdenní jídelníčky a tak se můžete inspirovat.
Např.: http://www.mspampeliska.cz/jidelni-listek.php
Nebo vyzkoušejte některé naše osvědčené recepty:
Verča a Ondra
co se týká jídla, tak je to u nás na "štýru". Jsem ráda, že Ondra už chodí do školky a nemusím vymýšlet obědy na každý den.Jinak já jsem vařila, podle toho, co zrovna bylo po ruce. A od toho jednoho roku by se dalo říci, že víceméně jí Ondra stejná jídla jako my. Jen je ze začátku neměl solené, pak málo. My doteď moc nesolíme a přisolíme si to až na talíři.
Podle jídelníčku z jiných jídelen jsem se taky občas řídila. Snažila jsem se, aby tak 3x týdně bylo maso, občas nějaká ta ryba, jelikož ji neumím nijak extra, tak ji jen osmahnu na másle, či zapeču v alobalu v troubě.
Stále u nás vedou nejoblíbenější těstoviny (nejraději suché - ani cukr a máslo na to nechce). Pak má Ondra rád brambory a polívky. Ale třeba dneska jsme u babičky měli kapustové zelí a to odmítl, že to nemá rád. Dal si místo toho bramborové placky s povidly, které mám ráda i já, ale je to nevděčné jídlo, neboť jeho příprava je dlouhá a užitek malý :) (to je podobné jako u bramboráků, palačinek apod.)
![]() |
Kromě bonbónů (které Ondrovi moc nedáváme, ale samozřejmě jsou moooc oblíbené) je další laskominou domácí zmrzlina |
Náš obvyklý jídelníček:
snídaně (v 6h):domácí buchta (nejlepší je tátova bábovka), když není, tak jogurt - dětský tvaroháčky apod., jeden den o víkendu jsou vždy vafle
svačina (v 9h):
ovoce + kousek chleba / nebo sušenka mléčný řez apod.
oběd (12h):
- když je maso - většinou nedělám polívku
- když je polívka, tak pak je něco buď sladkého nebo "lehčího"
svačina (16h):
většinou jen něco lehčího - jako ovoce, přesnídávka apod.
večeře (18h):
zbytky :) buď, co zbylo z oběda, nebo chleba s něčím (pomazánka, šunka)
Tak u nás asi takhle nějak vypadá jídelníček.
Recepty:

Mrkev, petržel, kedluben
a celer očistíme a nakrájíme na menší kousky. Nakrájenou
zeleninu osolíme a osmažíme na oleji. Potom ji podlijeme menším
množstvím masového vývaru, přikryjeme pokličkou a necháme
dusit do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vývarem.
Pak zeleninu rozmačkáme vidličkou a necháme vychladnout. Do mísy
přidáme předem namočený a vymačkaný rohlík, nakrájenou
pažitku, žloutek, strouhanku, sezamová semínka, strouhaný tvrdý
sýr a tuhý sníh z bílku. Osolíme, opepříme a promícháme. Z
masy formujeme menší krokety, které smažíme na pánvi v
rozpáleném oleji. Podáváme s vařenou zeleninou.
![]() |
Pomáhám mamce s vařením |
Bramborová
VŠEHOCHUŤ
Tipy do kuchyně:
- Když brambory na 20 minut namočíte do studené vody, vyloučí se část škrobu a nebudou tak mazlavé.
- Do vody, v níž vaříme brambory na přípravu salátu, bychom měli přidat trochu octa, aby se nerozvařily. Odstavíme je před dovařením a necháme v páře dojít.
- Pro zlepšení chuti starých, ale stále zdravých brambor, přidáme do vody trochu petrželové nebo celerové natě.
- Pokud jsme přesolili polévku, asi deset minut v ní povaříme několik rozkrojených brambor, které přebytečnou sůl vstřebají.
Náplň: 250 g bryndzy, 0,2 l kysané smetany, mletý černý pepř, nasekaný koprNa zálivku: dvě vejce, smetana na vaření
MRKVOVÁ POMAZÁNKA ZAPRÁŠILKA
½ kg mrkve, 1
menší cibule, 1 majonéza, 1 trojúhelníček taveného sýra,
toustový chleba nebo veka, 1 citron, zelená petrželka na ozdobení
Příprava:
Mrkev
nastrouháme na jemném struhadle, cibuli nakrájíme najemno.
Přidáme malou majolku a trojúhelníček taveného sýra, osolíme,
opepříme a namačkáme trochu citronové šťávy. Dobře
promícháme. Pomazánku mažeme na toustový chléb nebo veku,
zdobíme malými kousky citronu a zelené petrželky.
TĚSTOVINY ZA HUBIČKU
1 sáček
těstovin (nejlépe vrtule), 1 pomazánkové máslo s pažitkou, 250
g kuřecích prsíček, pažitka na ozdobení
Postup:
Těstoviny
uvaříme podle návodu na obalu. Kuřecí prsa nakrájíme na drobné
nudličky, okořeníme podle chuti a orestujeme na malém množství
oleje. Do horkých těstovin zamícháme pomazánkové máslo,
rozdělíme na nahřáté talíře, posypeme kuřecími kousky a
pažitkou. Jakkoliv toto jídlo vypadá jednoduše, je to kulinářský
skvost.
MRKEV S TVAROHEM A BÍLOU ŘEDKVÍ
100 g strouhané mrkve, 80 g strouhané
bílé ředkve, 140 g tvarohu, 100 g másla, 2 vejce natvrdo,
pažitka, sůl. Utřeme tvaroh s máslem, přidáme nasekaná vajíčka
a ostatní přísady. Osolíme, mažeme na chleba, pečivo.
BRYNZOVÁ
POMAZÁNKA
250 g brynzy, 250 g tvarohu, 1 bílý
jogurt, 1 lžíce hořčice, 2 lžíce posekaného kopru. Jednotlivé
suroviny společně vymícháme a dochutíme čerstvým koprem.
Mažeme na plátky tmavého chleba.
BÁJEČNÁ CELEROVÁ POMAZÁNKA:
50 g sýra Eidam, 1-2 trojúhelníčky
taveného sýra, 1 cibule, 1/2 celeru, 1 majonéza,
3 lžíce šlehačky (nemusí být), citrónová šťáva. Cibuli,
celer, Eidam nastrouháme a smícháme s taveným sýrem, majonézou,
ochutíme citrónovou šťávou.
POMAZÁNKA
LUČINA
2 velké sýry Lučina, 2 vejce
natvrdo, 100 g dietního salámu, 50 g másla, sůl. Máslo našleháme
se sýrem, vmícháme strouhaný salám a vejce. Osolíme podle
chuti. Můžeme také vše najednou vyšlehat ručním mixérem.
Mažeme na veku, tmavý chléb, sypeme pažitkou.
V příštím dílu se dočtete, jak a co vaří Petra s Vojtíkem
Žádné komentáře:
Okomentovat