neděle 29. září 2013

Plínky - ty už nás skoro netrápí

Plínky - řešíme je již před porodem. Látkové nebo jednorázové? Jaká značka bude sedět pokožce mého miminka? Cena? (Na tu jsou dobré stránky http://www.emimino.cz/slevy/prebalovani/ - hned víte, kde mají na jaké pleny slevu. Kvalita?...
Ani jedna z nás šesti maminek neměla tu kuráž a energii, aby dala přednost látkovým plenám před jednorázovými, takže srovnání, zda dítě s látkovými plenami začne dříve chodit na nočník, v článku chybí. Ale třeba nám o tom brzy řekne své kamarádka Lelí, nebo některé ostatní maminky??? Moc hezky použití látkových plen popsala maminka Háňa - mrkněte.
Bepanthen Care Mast

Naštěstí jsou naše děti ve věku, kdy už plínky a jejich cenu nemusíme zase tak moc řešit a v kurzu jsou u nás jiné otázky:



Vy a nočník...kdy, jak se vám vedlo, tipy pro ostatní? Už jste bez plín? Od kdy?

 

 Verča a Ondra

To je dlouhá kapitola...První úspěch - sám se vykakal v 9. měsíci a několik dní mu to i vydrželo, ale pak najednou konec, tak po nastudovaní několika článků v časopisech a na internetu jsem začala zkoušet od roku a půl - tam teda žádný úspěch. V roce a třičtvrtě už to bylo lepší - tak 50 na 50. Doma byl bez plínky, občas se vyčůral do nočníku, občas ne. Kakal do plíny pod stolem v kleče. Pak přišla zima, tak jsem to neřešila a měl plínky. Ve dvou letech jsme zase zkoušeli a pak už to tak nějak přišlo samo, ani si nepamatuji, který den přesně to bylo, že nedostával plínu přes den. Plínku na noc má do teď, ale jak spí sám v pokojíčku, tak se budí a chodí v noci čůrat (někdy 1 někdy 2 a někdy i vůbec).

Petra a Vojtík

Nočník jsme zvládli celkem dobře :-).  Poprvé jsem to zkoušela na roce, to se občas vyčůral, ale to bylo vše. Po druhé na roce a půl, ale zase bez úspěchu :-(. Ale na třetí pokus už to vyšlo, na 22 měsících, jelikož jsem to vzala už rázněji, plínky jsem sundala a na doma jen v tepláčkách a basta. Šest dní byl pro mě očistec, čůral, kde se mu chtělo, tak šestery až osmery tepláky denně, plus loužičky na zemi, ale stálo to za to!!!! Sedmý den si začal říkat sám a byl klid, dokázali jsme to!! :-) Jelikož to bylo přes zimu, tak ven začal chodit bez plenky až v dubnu (na 27 m.) a hnedle na to jsem to zavedla i na noc a s úspěchem (zatím se v noci počůral jen třikrát, během šesti měsíců). :-) 

Káťa a Ondrášek 

Zeptám se mamky. :-) Ale můj táta říka, že jsem byla na všechno hrozně šikovná :-)
Ne teď vážně: Ondráš kakal do 9. měsíce jen s pomocí hadičky v zadečku. Od 9. měsíce na nočníku (i když byla jedna dvouměsíční přestávka). Na spinkání mu ji stále dávám (polední i noční). Když běhá nahatý tak chodí sám na nočník.

Milena, Vojtík a Matěj

Kdy jsme začali chodit na nočník? To si opravdu nepamatuju, ale problém s kaděním do něj jsme neměli nikdy, to nám šlo vždycky dobře...když jsme to nestihli, ještě než maminka vstala z postele do pleny...bez plín jsme od cca 27. měsíce a to přes den...pravdou je, že již druhou noc suchá plena, ale to si nedělám naděje...hlavně, že už se to daří jakžtakž přes den...dalo mu zabrat než tu svoji hadici začal trochu ovládat :-)

Lucka a Eliška

Nočník jsme začaly zkoušet cca od té doby, co Elí seděla, pak jí to jeden čas omrzelo a nechtěla a cca okolo 1,5 roku až dvou začala znovu a od necelých dvou let bez pleny (i v noci). Vzala jsem to z gruntu najednou. Tip: nenutit, zkoušet, přijde to samo. Podle mě je to u každého dítěte inviduální. 


Já a Niki

Nikčin hrací nočník
Toto téma jsme začaly mezi holkama řešit a Nikče nebyl ještě ani rok. Naše mámy nám všem říkaly, že už jsme na roce byly bez plín, tak ať to koukáme rychle odnaučit i děti. V chytrých článcích se zase dočtete (většinou), že dítě je schopné, jakž takž pochopit svoje vylučování až v roce a půl - nejdříve. Takže jsem nic neřešila. Ale babička ano, tak koupila Nikče hrací nočník a dala jí ho k vánocům (to jí ještě nebyl ani rok). Tak jsme ho používaly jako stoličku (ještěže má více způsobů využití). Až před létem si na něho začala sedat a bez problémů i čůrat. Lítala více nahatá, když bylo venku teplo. Na podzim 18. měsíc chodila na nočník čůrat i kakat. V zimě jsme stále měly plíny, když jsme vyšly ven. A na jaře už jsme si troufly ven i bez plín - to jí byly dva roky. Od začátku léta jsme bez plínek úplně (28.měsíc), ale občas se stane nějaká noční příhoda (naštěstí jen čůrací).


Drobné poznámky nás všech:

- na oslavě Nikčiných 2. narozenin si holky stěžovaly, že máme holčičí nočník a klukům se tam nevejdou pindíci. Takže si dávejte pozor, až budete nočník vybírat!!!

- hrací nočník nebo obyčejný? 
Ten hrací máme jen my, ostatní děti měly obyčejné (a stačily jim). Hodněkrát jsem slyšela, jak maminky (např. na cvičení) diskutují, že hrací nočník je hloupost, a že pokud ho některá z nich měla, tak na něho dítě nechtělo chodit, protože se zvuku vždycky leklo. My takový problém neměly, Nikča byla moc ráda, když zahrál. Jedinou výtku k němu mám při odnaučování od nočních plín, protože to jsem ze začátku Niki budila, abych ji v noci dala vyčůrat a ten zvuk byl prostě rušivý (až teď, když to píšu mě napadlo, že jsem ho mohla vespod vypínat - no jsem už zkrátka na mateřské dlouho:-)

- kdy pořídit prkénko na velký záchod? 
Kdykoliv budete chtít, není to taková velká investice. Ale většina z našich dětí ho začíná používat až nyní a to už se udrží i na normálním prkénku.





- mazat dětem zadeček a genitálie i poté, co jsme se zbavili plínek?
Určitě ano, co si budeme nalhávat - nikdo z nás to nedělá pokaždé. Ale například po naší hodině plavání, mažou všechny maminky a to už tam plenky nenosí žádné dítě. Takže ideální je, pokud nemažete po každé toaletě, tak alespoň ráno a večer po koupeli. Starší děti už nebývají tak často opruzelé, proto stačí používat přípravek bez zinku a zbytečných parfemací, např. bepanthen.

- noční buzení na nočník, ano či ne?
Diana - ano. Budila jsem Niki, když jsme si chodili lehnout my. Ani se nevzbudila úplně, jen jsem ji posadila na nočník, že se musí vyčůrat a pak hned zase vlezla do pelíšku.
Lucka - ne. Nebylo to potřeba. Elí to zvládla hned od začátku.
Takže je to jen na vás a vašem dítěti. Určitě vytušíte, jak to bude nejlepší.

- co na noční pohromu? Dítě se počůralo.
Dobré je mít na posteli inkontineční podložku (občas je prodávají v Lidlu, ale jsou dostupné i na internetu). Snadno se vypere a matrace pod ní zůstatne suchá. Mít také připravené náhradní pyžamko.
Raději nedávat před spaním hodně pít. 
A hlavně, pokud se to stane a dítě se počůrá, tak ho za to netrestat. Občas se to stane i dospělému, tak proč by se nemohlo počůrat dvouleté dítě.   

- jak vlastně učit na nočník?
Nejprve je asi dobré posadit dítě na nočník hned po probuzení (jakémkoliv). U nás taky pomohlo plavání, protože tam je více nočníků a děti se rády opičí, takže jsme čůraly hromadně. 
Pokud se to děťátku povede, tak ho pochvalit. My chválili až přehnaně, ale dětem se to líbilo. Pochvalu končit slovy, aby zase řeklo, až bude potřebovat.
Hlavně nerušit dítě otázkou, zda nechce čůrat moc často, nebo když je zrovna do něčeho zapálené. Pokud je v klidu, tak se ho občas zeptat, zda nechce čůrat.

Tak nočníkům zdar! :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat