pondělí 12. srpna 2013

Celé Česko čte dětem - i my


„Bez ohledu na to, kolik máš práce, ta nejdůležitější věc, kterou můžeš učinit pro budoucnost svého dítěte, je, kromě projevů lásky, objímání, také každodenní hlasité čtení a radikální omezení televize." 

Jim Trelease, autor The Read-Aloud Handbook (Učebnice předčítání)


Je to jeden z citátů, které uvadí nezisková organizace Celé Česko čte dětem a já jí moc fandím. Vím, že si trochu protiřečím s mým předchozím článkem o televizi. Ale co, prostě děláme obojí. Víc si však čteme a vyprávíme příběhy:




Verča a Ondra:

Jak kdy - někdy Bambiho, někdy o zajíčkovi Ušáčkovi, někdy Kačer Donald, Daisy na výletě v Holandsku. Pro něho je důležité, aby u příběhu byly obrázky. 

Petra a Vojtík:

Tak to u nás neprošlo, vždy když se mu snažím číst nějakou pohádku, tak mě říká, mami stačí, néééééé!! Má rád pohádky, ale musím mu je vyprávět bez knížky, asi se mu líbí víc jak mamča barvitě vypráví 8-)










Káťa a Ondrášek:

Spíš oblíbené knížky, než konkrétní pohádka. Momentálně Polámal se  mraveneček a ilustrovaná říkadla a písničky...."Važila myšička myšičku, na zeleném heníčku......"




Milena, Vojtík a Matěj:

Vojtík má rád obrázkové knížky, jinak mu pohádky vyprávíme, čtený ho nebaví.





 

 

Lucka a Eliška:

Eliška má teď nejraději pohádku o Červené Karkulce. Jinak také pouštíme mluvené pohádky z CD a u toho ráda usíná.








Já a Niki: 

Nikča má od malička ráda knížku od Adolfa Dudka Povídej pohádku. Pohádky v ní jsou krátké a výstižné. Když byla menší, tak byla nejoblíbenější o Kohoutkovi a slepičce, teď má nejraději Červenou  Karkulku jako Eliška.






 

A jaké knížky čtete vy??? 

e

1 komentář:

  1. My to střídáme. Někdy básničky a pohádky z knížky Špalíček veršů a pohádek, jindy Ferdův slabikář. Někdy jen dětská leporela s obrázky, ke kterým si vymýšlím příběh.

    OdpovědětVymazat