neděle 29. září 2013

Plínky - ty už nás skoro netrápí

Plínky - řešíme je již před porodem. Látkové nebo jednorázové? Jaká značka bude sedět pokožce mého miminka? Cena? (Na tu jsou dobré stránky http://www.emimino.cz/slevy/prebalovani/ - hned víte, kde mají na jaké pleny slevu. Kvalita?...
Ani jedna z nás šesti maminek neměla tu kuráž a energii, aby dala přednost látkovým plenám před jednorázovými, takže srovnání, zda dítě s látkovými plenami začne dříve chodit na nočník, v článku chybí. Ale třeba nám o tom brzy řekne své kamarádka Lelí, nebo některé ostatní maminky??? Moc hezky použití látkových plen popsala maminka Háňa - mrkněte.
Bepanthen Care Mast

Naštěstí jsou naše děti ve věku, kdy už plínky a jejich cenu nemusíme zase tak moc řešit a v kurzu jsou u nás jiné otázky:



Vy a nočník...kdy, jak se vám vedlo, tipy pro ostatní? Už jste bez plín? Od kdy?

 

 Verča a Ondra

To je dlouhá kapitola...První úspěch - sám se vykakal v 9. měsíci a několik dní mu to i vydrželo, ale pak najednou konec, tak po nastudovaní několika článků v časopisech a na internetu jsem začala zkoušet od roku a půl - tam teda žádný úspěch. V roce a třičtvrtě už to bylo lepší - tak 50 na 50. Doma byl bez plínky, občas se vyčůral do nočníku, občas ne. Kakal do plíny pod stolem v kleče. Pak přišla zima, tak jsem to neřešila a měl plínky. Ve dvou letech jsme zase zkoušeli a pak už to tak nějak přišlo samo, ani si nepamatuji, který den přesně to bylo, že nedostával plínu přes den. Plínku na noc má do teď, ale jak spí sám v pokojíčku, tak se budí a chodí v noci čůrat (někdy 1 někdy 2 a někdy i vůbec).

Petra a Vojtík

Nočník jsme zvládli celkem dobře :-).  Poprvé jsem to zkoušela na roce, to se občas vyčůral, ale to bylo vše. Po druhé na roce a půl, ale zase bez úspěchu :-(. Ale na třetí pokus už to vyšlo, na 22 měsících, jelikož jsem to vzala už rázněji, plínky jsem sundala a na doma jen v tepláčkách a basta. Šest dní byl pro mě očistec, čůral, kde se mu chtělo, tak šestery až osmery tepláky denně, plus loužičky na zemi, ale stálo to za to!!!! Sedmý den si začal říkat sám a byl klid, dokázali jsme to!! :-) Jelikož to bylo přes zimu, tak ven začal chodit bez plenky až v dubnu (na 27 m.) a hnedle na to jsem to zavedla i na noc a s úspěchem (zatím se v noci počůral jen třikrát, během šesti měsíců). :-) 

Káťa a Ondrášek 

Zeptám se mamky. :-) Ale můj táta říka, že jsem byla na všechno hrozně šikovná :-)
Ne teď vážně: Ondráš kakal do 9. měsíce jen s pomocí hadičky v zadečku. Od 9. měsíce na nočníku (i když byla jedna dvouměsíční přestávka). Na spinkání mu ji stále dávám (polední i noční). Když běhá nahatý tak chodí sám na nočník.

Milena, Vojtík a Matěj

Kdy jsme začali chodit na nočník? To si opravdu nepamatuju, ale problém s kaděním do něj jsme neměli nikdy, to nám šlo vždycky dobře...když jsme to nestihli, ještě než maminka vstala z postele do pleny...bez plín jsme od cca 27. měsíce a to přes den...pravdou je, že již druhou noc suchá plena, ale to si nedělám naděje...hlavně, že už se to daří jakžtakž přes den...dalo mu zabrat než tu svoji hadici začal trochu ovládat :-)

Lucka a Eliška

Nočník jsme začaly zkoušet cca od té doby, co Elí seděla, pak jí to jeden čas omrzelo a nechtěla a cca okolo 1,5 roku až dvou začala znovu a od necelých dvou let bez pleny (i v noci). Vzala jsem to z gruntu najednou. Tip: nenutit, zkoušet, přijde to samo. Podle mě je to u každého dítěte inviduální. 


Já a Niki

Nikčin hrací nočník
Toto téma jsme začaly mezi holkama řešit a Nikče nebyl ještě ani rok. Naše mámy nám všem říkaly, že už jsme na roce byly bez plín, tak ať to koukáme rychle odnaučit i děti. V chytrých článcích se zase dočtete (většinou), že dítě je schopné, jakž takž pochopit svoje vylučování až v roce a půl - nejdříve. Takže jsem nic neřešila. Ale babička ano, tak koupila Nikče hrací nočník a dala jí ho k vánocům (to jí ještě nebyl ani rok). Tak jsme ho používaly jako stoličku (ještěže má více způsobů využití). Až před létem si na něho začala sedat a bez problémů i čůrat. Lítala více nahatá, když bylo venku teplo. Na podzim 18. měsíc chodila na nočník čůrat i kakat. V zimě jsme stále měly plíny, když jsme vyšly ven. A na jaře už jsme si troufly ven i bez plín - to jí byly dva roky. Od začátku léta jsme bez plínek úplně (28.měsíc), ale občas se stane nějaká noční příhoda (naštěstí jen čůrací).


Drobné poznámky nás všech:

- na oslavě Nikčiných 2. narozenin si holky stěžovaly, že máme holčičí nočník a klukům se tam nevejdou pindíci. Takže si dávejte pozor, až budete nočník vybírat!!!

- hrací nočník nebo obyčejný? 
Ten hrací máme jen my, ostatní děti měly obyčejné (a stačily jim). Hodněkrát jsem slyšela, jak maminky (např. na cvičení) diskutují, že hrací nočník je hloupost, a že pokud ho některá z nich měla, tak na něho dítě nechtělo chodit, protože se zvuku vždycky leklo. My takový problém neměly, Nikča byla moc ráda, když zahrál. Jedinou výtku k němu mám při odnaučování od nočních plín, protože to jsem ze začátku Niki budila, abych ji v noci dala vyčůrat a ten zvuk byl prostě rušivý (až teď, když to píšu mě napadlo, že jsem ho mohla vespod vypínat - no jsem už zkrátka na mateřské dlouho:-)

- kdy pořídit prkénko na velký záchod? 
Kdykoliv budete chtít, není to taková velká investice. Ale většina z našich dětí ho začíná používat až nyní a to už se udrží i na normálním prkénku.





- mazat dětem zadeček a genitálie i poté, co jsme se zbavili plínek?
Určitě ano, co si budeme nalhávat - nikdo z nás to nedělá pokaždé. Ale například po naší hodině plavání, mažou všechny maminky a to už tam plenky nenosí žádné dítě. Takže ideální je, pokud nemažete po každé toaletě, tak alespoň ráno a večer po koupeli. Starší děti už nebývají tak často opruzelé, proto stačí používat přípravek bez zinku a zbytečných parfemací, např. bepanthen.

- noční buzení na nočník, ano či ne?
Diana - ano. Budila jsem Niki, když jsme si chodili lehnout my. Ani se nevzbudila úplně, jen jsem ji posadila na nočník, že se musí vyčůrat a pak hned zase vlezla do pelíšku.
Lucka - ne. Nebylo to potřeba. Elí to zvládla hned od začátku.
Takže je to jen na vás a vašem dítěti. Určitě vytušíte, jak to bude nejlepší.

- co na noční pohromu? Dítě se počůralo.
Dobré je mít na posteli inkontineční podložku (občas je prodávají v Lidlu, ale jsou dostupné i na internetu). Snadno se vypere a matrace pod ní zůstatne suchá. Mít také připravené náhradní pyžamko.
Raději nedávat před spaním hodně pít. 
A hlavně, pokud se to stane a dítě se počůrá, tak ho za to netrestat. Občas se to stane i dospělému, tak proč by se nemohlo počůrat dvouleté dítě.   

- jak vlastně učit na nočník?
Nejprve je asi dobré posadit dítě na nočník hned po probuzení (jakémkoliv). U nás taky pomohlo plavání, protože tam je více nočníků a děti se rády opičí, takže jsme čůraly hromadně. 
Pokud se to děťátku povede, tak ho pochvalit. My chválili až přehnaně, ale dětem se to líbilo. Pochvalu končit slovy, aby zase řeklo, až bude potřebovat.
Hlavně nerušit dítě otázkou, zda nechce čůrat moc často, nebo když je zrovna do něčeho zapálené. Pokud je v klidu, tak se ho občas zeptat, zda nechce čůrat.

Tak nočníkům zdar! :-)

úterý 24. září 2013

Rodičovství z jiného úhlu pohledu - tatínkovského II. díl

Dva tatínkové a jejich úhel pohledu. Na další tři se můžete podívat v I.dílu


Otázky:

1) Jak se změnil tvůj život s příchodem potomka/potomků?
2) Jakým způsobem jsi se zapojil do příprav na příchod miminka? Předporodní kurz, prohlídka porodnice, nakupování věcí pro miminko, masáže maminky, mluvení s břichem... Co vás napadne
3) Byl jsi u porodu? 
4) Pamatuješ na první dojmy?
5) Jak jsi se zapojil do pomoci s miminkem? Př. střídavé vstávání, uspávání, koupání, přebalování...
6) Jaké je to teď, když jsou děti starší?
7) Používáš Bepanthen i na něco jiného, než je zadeček vašeho dítěte?


Jirka - tatínek Elišky, manžel Lucky



1) Narození Elišky byl největší zázrak, jáký jsem zažil. Už jenom  proto, že se na život koukám trochu jinak. Dal jsem za pravdu mým rodičům. Učím se mít obrovskou odpovědnost za svojí rodinu.  
2) Snažil jsem se být psychickou oporou Lucky a vše s ní probírat. Nakupování jsme řešili většinou společně.
3) U porodu jsem byl a rozhodně nelituji. Bylo to krásné. Naštěstí měla Lucka porod relativně snadný a rychlý.  
4) To byla čistá euforie. Všechny pocity najednou. 
5) Snažil jsem se zapojit a pomáhat hned od začátku, tak jsme společně koupali, já se naučil přebalovat. Občas jsem vzal Eli ven, aby měla Lucka čas jen pro sebe.
6) Je to mnohem zabavnější než na začátku, když Eliška jenom jedla a spala. Už se s ní dá mluvit a dělat "úplně" všechno.  
7) Na poranění ruky. Měl jsem menší popáleninu a na noc jsem ji namazal a zavázal. Do rána to bylo mnohem lepší. 

Luky - tatínek Nikoletky, přítel Dii 


1) Mám větší strach a taky zodpovědnost.
2) Veškerou výbavu jsme podědili po dětech mých sourozenců, takže jsem se o nakupování kočárku a postýlky nemusel starat. Mým úkolem bylo pouze složení postýlky. Dvakrát jsem s Diou absolvoval gynekologickou prohlídku, abych Niki viděl ještě v břiše. Párkrát jsem Niki něco řekl do břicha.
3) Nakonec ano a zatím si stojím za tím, že to bylo poprvé a naposled. Připadal jsem si tam zbytečný. Dia musela nakonec rodit císařem a pohled na ni v celkové narkóze nebyl zrovna příjemný. 
4) Šok. Diu jako "mrtvou" sešívali a já jen koukal na tu naší malou, jak ji otírají, zadělávají pupečníkovou šňůru, popisují... Pak se mě sestřička zeptala, jestli už jsem něco fotil, tak jsem se vzpamatoval a udělal asi dvě fotky. Nejprve jsem se bál vzít malou do ruky a ještě před porodem jsem říkal Die, že dokud bude malinká, tak ji bude muset chovat ona. Jenže na sále mi ji sestřička vložila do náruče a řekla, ať si ji odnesu na novorozenecké. Co mi zbývalo. Vlastně jsem za to moc rád.
5) Ze začátku jsem vlastně nejvíc choval - paradoxně:-) Pak jsem i trochu přebaloval, jen tu čůrací verzi. Pokud to vyšlo, tak jsem se snažil být doma na koupání. Uspávání si beru na starost až nyní, kdy můžu usnout dřív než ona.
6) Mám o ní větší strach, než když byla malá. Ale je s ní i o hodně větší sranda, i když víc zlobí.
7) Zrovna včera jsem s ním mazal místo, kde jsem vytáhl klíště.


A co ostatní tatínkové - přidáte své  úhly pohledu???

neděle 22. září 2013

Rodičovství z jiného úhlu pohledu - tatínkovského I. díl

Tento blog vytvořilo několik mamin a je hlavně o nich a jejich dětech. 

Ale co tatínkové, jak jsou na tom oni? Trochu jsme je vyzpovídaly. Doufám, že nebudou proti a mužský pohled na určitá témata najdeme i v dalších příspěvcích.

Otázky:

1) Jak se změnil tvůj život s příchodem potomka/potomků?
2) Jakým způsobem jsi se zapojil do příprav na příchod miminka? Předporodní kurz, prohlídka porodnice, nakupování věcí pro miminko, masáže maminky, mluvení s břichem... Co vás napadne
3) Byl jsi u porodu? 
4) Pamatuješ na první dojmy?
5) Jak jsi se zapojil do pomoci s miminkem? Př. střídavé vstávání, uspávání, koupání, přebalování...
6) Jaké je to teď, když jsou děti starší?
7) Používáš Bepanthen i na něco jiného, než je zadeček vašeho dítěte?

Jirka - tatínek Ondry, manžel Verči

1) Život s příchodem potomka se samozřejmě změnil a to o 180 stupňů. Ve svém životě prožívám určité etapy a toto je jedna z nich. Je to i velká změna v partnerství, najednou nejsme jen dva, ale je nás víc. 
2)  Celé těhotenství jsem si velice užíval, každým dnem pozoroval jak bříško roste, bylo to supr a nádhera. Předporodní kurz a prohlídku porodnice jsem absolvoval jako zkušený porodník :-)) . 
Samostatné téma v době příprav na příchod prcka měl výběr kočárku. Nicméně i tento, pro tatínka psychicky vyčerpávající maratón, úkol nakonec dospěl do vítězného konce.
3) Ano byl.
4) První dojmy se nedají, alespoň z mého hlediska, popsat. Zažil jsem ve svém životě nespočet porodů, ale ve chvíli, kdy se ze mě stane táta a v náručí se mi choulí právě narozený syn. To je....nepopsatelný...
5) Zapojil jsem se postupně. Koupáním, přebalováním, krmením počínaje a později uspáváním i nočním vstáváním. Pravda, že maminka je maminka, ale snažil jsem se nebýt ve vzdáleném závěsu.   
6) Teď ??? Určitě je náš syn samostatnější a každý den je plný překvapení.
7)  Bepanthen moc často nepoužívám, ale pokud mám nějakou spáleninu, či drobné oděrky, tak přijde vhod.

Pavel tatínek Ondry, přítel Katky

1) Hodně. Považuji to za největší životní změnu - rozhodně pozitivní !
2) Snažil jsem se zapojit co nejvíce. Něco jsem nakupoval a sháněl (Naninku, apod.). Přesto jsme většinu věcí zařizovali společně se ženou. Předporodní kurz jsem absolvoval, porodnici jsem viděl. Masáže jsem moc nedělal. S břichem jsem nemluvil :-) 
3) Ano.
4) Mám to živě před očima. Bylo to něco nepopsatelného. Velký zážitek, ale zažít porod v roli matky bych nechtěl.
5) Nevstával jsem, ale uspával, koupal a přebaloval. Samozřejmě jen když jsem byl doma.
6) Stále úžasné !!!
7) Bepanthen na nic jiného nepoužívám.

Pavel - tatínek Vojtíka a Matěje, manžel Mileny

1) Samozřejmě zásadně. Změnily se priority a životní rytmus jako takový.
2) Snažil jsem se dělat maximum. Včetně prohlídky porodnice, předporodního kurzu, nakupování...Myslím, že jsou výrazně laxnější partneři, než jsem já :-) 
3) Ano.
4) Těžko takto posat. Je to pocit, který se nedá převyprávět. Musí se zažít. A je myslím u mužů a žen odlišný.
5)  Myslím, že narození Vojty byla změna, kterou jsem bral velmi vážně a snažil se být oporou nejen před porodem, ale i po něm. Včetně všeho, co k tomu patří. Tedy uspávání, koupání, přebalování i nočního vstávání. Nicméně nerozkrojil jsem se, čili noční vstávání se týkalo spíš Mileny.
6) Řekl bych, že náročnější. Začínám chápat úsloví "malé děti - malé starosti, velké děti - velké starosti".
7) Používám ho na drobné odřeniny

Ostatní tatínkové zase příště...


pondělí 16. září 2013

Zvířátka z balónků - tip pro sychravé dny

Venku je opravdu ošklivo, babí léto v nedohlednu, tak vám pro zpestření takových dnů dávám tento tip:
 

ZVÍŘÁTKA Z BALÓNKŮ


Nascannovala jsem knížků, kterou jsme si přivezli z Řecka. I když to přečte jen málo z vás, tak podle obrázků zvládne zvířátka vyrobit každý.


Praktické rady pro začátek:

- balónky jsou v této knížce používané 30cm. Pokud byste je nafoukli úplně, tak jejich velikost bude až 5x větší. (Ke knížce byly přiloženy i balónky, ale koukala jsem, že je mají za směšný peníz i s pumpičkou u vietnamců. Otázkou je, zda nebudou praskat. My zatím čerpáme z řeckých zásob.)

- jednodušší práce je s balónky, které nejsou úplně nafouknuté. Zkrátka si na konci nechte vždy "cancourek", ten se bude postupně dofukovat, jak budete s balónkem pracovat.

- nebojte se pnutí, při tvoření :-)

- abyste vytvořili jednu část, tak stačí, abyste dvakrát zatočili v daném místě. Důležitější je, že se pak v určitých místech tvoří další spoje, které zafixují balónky proti vyfukování. To uvidíte na obrázcích.

- na dokreslení nepoužívejte obyčejný fix, ale centropen. Jinak se pěkně umažete. V papírnictví pořídíte i pohyblivé oči.

Tak hurá do toho, ať mají děti radost :-)

PEJSEK



BERUŠKA

 ŽIRAFA



 HOUSENKA


 NOSOROŽEC


 LABUŤ


 MYŠIČKA


 KLOKAN



 KOLIBŘÍK

 BLÁZNIVÁ ČTYŘICETINOŽKA

 KROKODÝL


 PAPOUŠEK NA HOUPAČCE



 

 NAPIŠTE MI prosím, JAK VÁM TO ŠLO???

pátek 13. září 2013

Ach ty zoubky - čištění je boj

Určitě to aspoň někteří z vás znáte. Dítko ne a ne si čistit zoubky. Jak to máme my? Zeptala jsem se ostatních maminek na tyto základní otázky:
Zoubky? Jak vám jde čištění? Máte nějaký fígl? Kolikrát denně čistíte?


 Verča a Ondra


Nijak to neřeším, čistí si zuby jen jednou denně (večer) - ráno nechce, nenutím ho. Čistí si zuby sám, potom řekne mně, abych mu je vyčistila, tak říkám básničku - vždycky si něco vymýšlím, co mě zrovna napadne na daný rým. 

Petra a Vojtík

Zoubky čistíme ráno a večer, čištění jde v pohodě, ale někdy to bývá velký boj :-D Nejvíce u nás zabírá, když mu u toho něco barvitě vyprávím;-)  

Káťa a Ondrášek  

Čistíme někdy. Pravidelnost veškerá žádná. Ondráš si pochutná na Perličce a pak čistí mamka. U nás zabírá:"Jestli si nevyčistíš zuby, tak už ti nikdy nekoupím žížalky (gumové bonbóny)!!!":-D  


Milena, Vojtík a Matěj

Růst zubů bez komplikací, kolikrát jsme to ani nevěděli, čistíme tak, že si vyčistím zuby já, Vojta se šmrdlá sám, pak chytnu jeho kartáček, řeknu mu, ať udělá ááááááá a já mu je projedu...zatím jednou, ale tatínek se zlobí, že bychom měli i večer...snad to zlepšíme.

Lucka a Eliška

Čistíme již od té doby, co Elišce narostly a bez problému. Čištění zubů Elišce nijak nevadí. Čistíme dvakrát denně.
Diana: Ostatní holky/maminy už si říkají, kdy ta Lůca bude mít s tou malou něco v nepohodě. Spí sama a dlouho, bez plínky byla jako první, teď začala chodit do školky a je v naprosté pohodě. No většina z nás trochu závidí :-)

Já a Niki

Tak z holek jsme na tom nejhůře. Náš skorokaždodenní dialog:
Já: "Niki, pojď si vyčistit zoubky."
Niki: "Ale mami, já nechci."
Já: "Nikolko, copak chceš, aby tě zoubky bolely a nemohla si kousat, tak jako Kubík (Nikolky bratránek)"
Niki: "Jo mami, to chci."
No co na to říct. Nechci jí to zošklivit. Někdy se zadaří a jde dobrovolně, ale často to bývá s brekem. Příští týden nás čeká návštěva u zubaře, tak jsem zvědavá, co nám řekne. Budu vás informovat. 
Jinak to není tím, že bysme začali s čištěním zubů až nyní. Čistíme pěkně od prvního zoubku, kdy jsem používala gumovou násadu na prst. 
Pak jsme pokračovali třemi různými kartáčky, které koupíte v každé drogerii. Ty si Niki mohla kousat a to ji bavilo, měla je tak trochu jako hračku.

No a nakonec kartáček. Teď máme jemný od Curaproxu. Pastu tu by nejraději Niki snědla. Oblíbená je Perlička a nyní Aquafresh.

Díky tomu jsem na internetu hledala nějaká videa a pohádky o zoubkách a tady máte pár tipů, pokud jste na tom podobně jako my:

http://www.hraveuceni.cz/ Tam najdete v sekci Nauč se o sebe pečovat rady, jak správně na čištění zoubků

http://www.sikovny-cvrcek.cz/rikanky-k-cisteni-zoubku

http://www.orbitklub.cz/vse-o-zubech/vse-o-zubech/detske-zuby/jak-motivovat-deti-k-cisteni-zubu

 http://www.vasedeti.cz/pohadky-a-povidky/pribehy-pro-deti/o-princezne-pavlince-a-jednom-bolavem-zoubku/

 http://www.brumik.cz/hrajeme-si/zobrazit-formular/brumik-a-zoubek/

 http://www.pohadkynaprani.estranky.cz/clanky/strasidelne-pohadky/draci-zoubky.html

A jak jste na tom vy - ostatní maminky? 

Tak jsme byli s Niki u zubaře - všichni tři. Luky s ní šel dovnitř a mě nechali v čekárně. Zevnitř se neozýval žádný křik, ani Nikčin - což znamenalo, že se nebojí. Ani zubařův - což znamenalo, že ho nekousla. 
Nicméně vyfasovali jsme mezizubní kartáček a musíme čistit horní jedničky, protože tam má drobný kaz. Už je to pár dní a zatím pečlivě čistí. Takže snad mohu říct, že jsme třetí návštěvu u zubaře zvládli :-)



středa 11. září 2013

V Niki proudí řecká krev - dovolená 2013



V polovině srpna jsme vyrazili na dovolenou - konečně CELÁ RODINA (takže i s taťkou). 

Jeli jsme autem. Cíl Řecko/vesnička Velika. Před námi 1757 km. Niki byla po cestě úžasná. Skoro vůbec nefňukala. A když přeci jen, tak to bylo kvůli 3 hodinovému čekání na maďarských hranicích. Pro jistotu jsme měli do auta dostatečnou zásobu laskomin, knížky, nalepovánky (ty teď vedou na celé čáře, mají je v Levné knize a my se jimi zabavili po velkou část dovolené), DVD přehrávač a kreslící tabulku. Na cestě tam i zpátky jsme zvládli i dvouhodinovou zastávku na spání.

Pobyt jsme si moc užili. Hlavně na Nikče bylo vidět, jak je ráda, že se jí táta věnuje celý den. A já prostě odpočívala, přečetla jsem dvě knížky, občas uvařila něco z místních surovin (fasolakia, makaronades, řepu...)a těšila se z toho, že po dlouhé době vidím svého brášku. PARÁDA.

A jak Niki nezapře, že v ní z části proudí řecká krev? :-)
- sní celé chapadlo z chobotnice sama. 
- olivy by jedla na kila. Jen kdyby nebyly tak slané.
- už začíná pochytávat řecká slovíčka (děda na ni mluví od narození řecky, ale ona zatím nechce odpovídat. Když ji ale řekne, aby něco donesla, tak jde a přinese správnou věc).
- nevadí jí štípance do tváří. Teda ty od komárů jó, ale ty od místních vesničanů né, ty snáší s grácií :-)
- z moře ji musíme vyhánět (ale to snad každé dítě). Teda, když byly vlny, tak se jí tam moc nechtělo, ale jinak byla pořád jako potápka. Možná díky plavání, na které chodíme.

Návrat do Čech, byl doslova jako studená sprcha, pěkně jsme při vynášení kufrů zmokli. Tak snad nás příští týden čeká ještě trochu sluníčka, abychom si užili babího léta, které tu bývá krásné.

P.S. Bepanthen Plus se nám samozřejmě opět hodil. Brácha si popálil ruku o cigaretu a jeden den nás pěkně poštípali komáři, tak jsme se mazali všichni.