pátek 28. června 2013

Miniškolička - Broučci

Od kdy je vhodné umístit dítě do mateřské školy?

Státní jesličky jsou velkou vzácností. Ale některé maminky si nemůžou dovolit tříletou mateřskou "dovolenou". Tak co s tím?

To jsou jen takové dotazy k případné diskusi. Já naštěstí takový problém nemám. S Nikolkou jsem doma na tři roky. Ale přeci jen je vidět, že jí kontakt s ostatními dětmi dělá dobře. A tak jsem se rozhodla a Nikča od ledna 2013 začala pravidelně navštěvovat páteční miniškoličku - BROUČKY.

Miniškolka je v domě dětí a mládeže Vikýř www.vikyr.cz, kam jsme chodily i na hravé dopoledne maminek s dětmi, takže prostory znala už zdřívějška a poplatek za tuto službu (2 hodiny hlídání každý pátek) byl minimální :-). Za mě si nemyslím, že by dvouleté dítě mělo chodit do školky každý den v týdnu, ale jedno hravé dopoledne bez mámy je pro něho určitě příjemným zpestřením.


 

 

PŘÍPRAVY:

Tak jsme v lednu poprvé vyrazily. Nikče nebyly ještě ani 2 roky. Říkala jsem si, jestli ji na to mám nějak připravovat, ale nakonec jsem jí jen den předem oznámila: "Zítra půjdeš do školičky za tetou Ájou a dětmi, které už znáš". Připravily jsme spolu baťůžek se svačinou, pitím a bačkůrkama a Niki se moc těšila.

 

POPRVÉ:

Přišly jsme tam, teta Ája si od nás vzala baťůžek, Nikča vběhla do herny a ani pusu mi dát nechtěla. Tak a je to. Ani slza. To ostatní maminky to neměly tak jednoduché. Děti se jich držely a nechtěly se pustit. Některé tu první dvouhodinovku probrečely téměř celou. A jeden se dokonce nervově i poblinkal (ten už pak do školky nešel).
U Vojtíka, kterého znáte z předchozích příběhů to proběhlo takhle: Vojtík přišel, teta mu vzala baťoh, on zaplul do herny a kdo brečel? No maminka.


PRŮBĚH:

Niki s Elis
Jak šel čas, tak postupně plačtivých dětí ubývalo. Každý pátek přibyl na naší ledničce nějaký nový výtvor, který Niki pyšně ukazovala všem, kdo k nám přišel na návštěvu. Součástí programu bylo: pohybové aktivity, výtvarka, pravidelný svačinový režim, volná zábava.
Ondrášek, se kterým se teprve seznámíte, pokaždé zlepšil svou slovní zásobu. Byl plný dojmů a doma o školce povídal ještě v neděli.
Kája byla jako první, která přestala nosit plínky, tak všem demonstrativně ukazovala, jak čůrá do nočníku. Ostatní se přidávaly a teď jsou skoro všichni bez plen.
Samozřejmě od sebe okoukaly i nějaké ty "špatnosti": pojídání holoubků (FUJ), křičení (tam mé dítě korunuje), pošťuchování se. Ale proti kladům jsou tyto věci pouhými prkotinami.

 

ZÁVĚR ROKU:

Dnes jsme šly do školky naposled. Děti dostaly dort a dětské šampaňské, ale největší radost měly z dárků od tety. Vždy na ně s ostatníma maminkama čekáme na chodbě, pak se dveře rozrazí a děti se běží přivítat. Dnes každé sahalo do baťůžků, aby nám ukázalo, co dostalo.
Maminy se loučily s přáním hezkých prázdnin a děti? Ty to vyřešily po svém, daly si hromadnou pusu.

 

 

 

MŮJ NÁZOR:

takovéto aktivity jsou k nezaplacení. Děkujeme teto Ájo.



středa 26. června 2013

Letní příkrmové recepty - nejen pro Milču

Konečně jsou zase trhy. Zelenina a ovoce se dá pomalu sehnat z místních zdrojů a tak přináším pár receptů, co jedla Niki, když byla malá.


6. měsíc - vše mixované (zuby měla až v 8 měsících)


- kuře, mrkev, cuketa, petrželová nať s rýží a olivovým olejem

- kuře, brambor, mrkev, máslo (dle aktuálního stavu ledničky jsem přidávala pórek, špenát, kedlubnu)

- vegetariánské menu - brambor, cuketa, mrkev, špenát, žloutek

- svačinky - jogurt + jakékoliv ovoce, k tomu sušenky Sunarky nebo piškoty

Nejoblíbenější přísady: mrkev, cuketa, petrželová nať


7. měsíc - květák Niki nerada (až později), ale ostatní ho klidně přidávejte


- hovězí, těstoviny, mrkev (máslo nebo olivový olej)

- nová přísada do standartních jídel - kapusta - musí se dloooouho vařit


7,5. měsíc


- přidala jsem hrášek

- vegetariánské menu: pórek, brambory, mrkev, petrželová nať, cuketa, hrášek


A jaké typy máte vy??? 

Jedna z mých kamarádek si například na příkrmech sestavila celý mateřský "time management"  :-)


sobota 22. června 2013

Všestranné použití bepanthenu - kdo, kde, kdy ho na dovolené použil


Kdo z vás se podíval na můj profil, tak možná narazil na informaci, že jsem se stala ambasadorkou značky Bepanthen.

Bepanthen jsem s Nikčou používala už od jejího narození. Já na mazání bradavek po kojení a Nikina na zadnici. A používáme ho dodnes. Proto, když mi přišla nabídka, abych se stala ambasadorkou, tak jsem neváhala. Mám s bepanthenem jen samé dobré zkušenosti a maminy kolem mě také.

Prošla jsem školením, kde všude se dá mast použít a mým poslaním je předat tyto informace.

My používáme mastičku na všechno možné. Dneska bych vám chtěla popsat, jak jsme ji využili na naší dovolené:


Matěj - nejmladší člen výpravy

než jsme vyrazili na dovolenou, tak Milča (maminka) musela doplnit zásoby. Takže Matěj dostal krabičku od Bepanthenu na hraní. Budil se jako první, tak si s ní pohrával a nás ostatní nechával dospat. Jinak se mu samozřejmě mast maže na zadeček a do všech jeho minifaldíků, aby se předešlo opruzeninám, které v těhle teplech hrozily.



Vojta a Niki

u dvouletých dětí se už mast na opruzeniny maže v menší frekvenci. Takže u našich dětí většinou ráno a večer po koupání.
Niki měla pěknou rýmu a kolem nosu už byla pěkně sedřená. Nevěřili byste, že stačí 1-2x namazat.
Pak se jí na nožičce udělal puchýř, který si hned strhla a fňukala, že ji to bolí. "Mamíííí, namažeš mi to mastičkou". Mazali jsme Bepanthenem Plus. Bohužel si ho jednou otevřela sama a pojmula to tak, že se pro jistotu namaže celá, tak ho docela vyplácala.
Po návratu ji hned první den bratránek Kuba strčil na pískovišti a Nikča si sedřela záda. Tak si našla další důvod, proč se namazat.


Pavel

před dovolenou měl úraz při sjíždění Jizery. Když přenášeli lodě, tak na jeho nohu jedna z nich spadla a způsobila mu otevřenou ránu, kterou nakonec musel přeléčit i antibiotiky. Na dovče už tam měl jen strup, ale ten pnul. Tak se mu při každém přebalování Matěje hodil bepanthen do ruky a Pavel poctivě mazal.


zapomněla jsem se namazat a spálila jsem si záda. Neměla jsem s sebou Panthenol a tak jsem zkusila Bepanthen Plus. Pálení v tu chvíli polevilo a druhý den jsem se už mazala Panthenolem.


Komáři

když štípají, tak Bepanthen Plus zabírá. My jsme s nimi naštěstí problém neměli.

A co vy? Na co všechno používáte BEPANTHEN???

Předem děkuji za rady pro ostatní.





pátek 21. června 2013

A po návratu z nemocnice KONEČNĚ DOVOLENÁ

Po dvou dnech nás konečně pustili z Jindřichohradecké nemocnice a mohla začít ta PRAVÁ DOVOLENÁ.

I když pan primář apeloval na to, ať dávám na malou pozor, protože vnitřní krvácení se může projevit i třeba až za 14 dnů. Takže, co vám budu povídat, jsem teď na všechno až moc opatrná.

Co jsme tedy dělali zbývající 4 dny?

- projížděli jsme se na loďkách u Červené lhoty












- obě děti jsme dali do jednoho kočárku, což Niki okomentovala: "To je paráda mami".



- byli jsme v ZOO u Hluboké nad Vltavou, mimochodem je úplně jiná než ostatní. Zrovna tam probíhají rekonstrukce, ale až to bude hotové, tak tam určitě vyražte. Stojí to za to.
http://www.zoohluboka.cz/


- jeli jsme parní lokomotivou z Jindřichova Hradce do Nové Bystřice. To se dětem (těm starším, Matěj protestoval) líbilo snad ze všeho nejvíc. Na zpáteční cestě byly tak vyčerpaní, že usnuly.










 

Jaké peripetie sebou nese dovolená více rodin?

 

- každý je zvyklý na své rituály a ty se málokdy shodují
- já čekala, že se naše děti společně najedí u jednoho stolu, tak to se za tu dobu stalo pouze u první večeře, kdy jsme byli všichni unavení po cestě. Na nějaké stolování prostě naše děti neměli čas. Takže jsme je honili, abychom do nich něco dostali.
- bohužel v daném termínu, kdy jsme vyrazili na dovču my, neměli v jiném apartmánu místo, takže jsme všichni (3 dospělí, 3 děti) spali v jedné místnosti. Uspávání bylo hrozné, tedy pokud jsem neusnula dřív než děti, pak už mi to bylo jedno a když jsem se po nějaké hodině vzbudila, tak všichni spali. Ale jednou už se to nedalo vydržet a tak Niki musela do kočárku. Samozřejmě hned usnula. Přenesla jsem ji do postele a spinkala dál. Tohle uspávání mělo jedinečnou výhodu. Neusnula jsem první a tak jsme si konečně mohli dát vínko a posedět večer na terase.
- ty naše děti byly jako dvojčata, prostě chtěli pořád stejné věci. Niki nejraději Vojtovo odrážedlo (jak jsem psala již dříve, měl ho jiné než ona), tak se o něho prali
... mohla bych toho vypsat spoustu, ale jedno je jisté. TA DOVOLENÁ STÁLA ZA TO.







čtvrtek 20. června 2013

Dovolená ... jak to bylo dál


Niki se probudila, tím jsem končila minulý příspěvek (Co s sebou na dovolenou). Vyspala se do růžova a měla hned plno elánu, jak když v ní čerti šijou. Spala v kočárku hned vedle klouzaček, takže když z něho vylezla a trochu se rozkoukala, tak okamžitě chtěla na klouzačky.

A pak se to stalo...důvod, proč píši tento příspěvek až o týden později a ne hned při dalším Nikčině spaní, což jsem původně slibovala.

Nikča sjela klouzačku po zádech (ne v sedě), což ji vymrštilo a dopadla na záda a hlavičku. Žádná velká rána to nebyla, začala hned plakat, přiběhla i teta Milča a utěšovaly jsme ji. Ale ona brečet nepřestávala až z toho zapomněla dýchat. V tu chvíli jsem si říkala, že to bude v pořádku, že se za chvíli nadechne, ale to už ji Milena chytla za nohy a snažila se ji otočit, aby dech popadla. Nepomohlo to. Tak volala na Pavla, aby přiběhl, že Niki nedýchá. Okolo nás se začali shromažďovat další rodiče s telefony (byl to přeci jen rodinný penzion). Pavel přiběhl, položil bezvládné tělíčko na zem a v tu chvíli jsem si naopak říkala, že je zle. Naštěstí nebylo. Pavel do Niki 2x vdechnul (o té její malé pusince se mu prý pak dva dny zdálo) a Nikča se rozdýchala.

Byla to fakt hrůza. Nikomu bych nepřála něco podobného zažít, ale pokud se to náhodou stane, tak prý stačí jen fouknout do obličeje a děti se opět rozdýchají.



Niki pak byla trochu apatická, asi taky v šoku, tak jsem se rozhodla, že zajedeme do Jindřichova Hradce do nemocnice. Byl podvečer. V nemocnici jsme putovali z chirurgie na rentgen, z rentgenu na neurologii a z neurologie na dětské odd. Diagnóza - lehký otřes mozku. Doktorka: "Maminko, tak si tu s námi poležíte". Maminka: brek. Přišli jsme na pokoj. Maminka: brek. Ta nemocnice je opravdu ošklivá, stará. Ale personál skvělej. Jen maminka nesmí být taková citlivka (po měsíci stráveném v nemocnici v pěti letech s toxoplazmozou se není zas tak moc čemu divit). Říkali mi, ať vydržíme do rána a že pak budeme moct odjet. Ale ráno při velké vizitě primář řekl, že je to nebezpečné a pokud na odchodu trvám, tak ať podepíši reverz. Maminka: brek. Reverz jsem nakonec nepodepsala. Začalo být teplo a my ty teplé dny trávily v nemocnici.

Náš pokoj
Nikča byla úžasná. Jak nechce usnout jinde než v kočárku, tak tam dodržela odpolední siestu a zdřímly jsme si. Jen jsme byly pěkně zpocené, protože postele jsou vybaveny igelity proti počůrávání. Spaly jsme spolu ve velké, když ta malá vypadala jak klícka pro opičky.

Po dvou dnech nás pustili a začala nám dovolená. Jaká byla? To popíšu zítra.

Dobrou noc.

úterý 11. června 2013

Co si vzít s sebou na dovolenou???

Cesta parní mašinkou byla pro oba největším zážitkem

Včera jsme vyrazili na dovolenou do jižních Čech. Měl s námi jet i tatínek, ale bohužel musí být u důležité zakázky, tak jsme vyjely jen s Niki. Tedy jedním autem, tím druhým jel zbytek našeho týmu, což je Nikčin nejlepší kamarád Vojta, jeho tatínek, maminka a bráška Matěj.

Ale než začnu psát o tom, jak se tady máme a jestli to všechno zvládáme, tak bych ráda popsala balení a přípravy na dovolenou, třeba se to někomu bude hodit :-D


Co máme všechno s sebou???

Dá se to rozdělit do několika kategorií (no asi jsem se zbláznila, ještěže máme velké auto):


LÉKÁRNIČKA

-léky pro případ alergické reakce (např. adrenalinové pero, inhalační léky...) - my máme Dithiaden
-lék na horečku a bolesti pro děti a pro dospělé (panadol sirup nebo nurofen) - my máme nurofen čípky a pro maminku nic, takže si kdyžtak dá čípek :-)
- paralen - nemám, zapomněla jsem
-něco na kašel (př. mucosin) pro děti a pro dospělé (bromhexin, acc aj.) - máme s sebou Sinecod sirup, malá má kašel a asi moc nezabírá, tak se dnes půjdu poradit do lékárny, a kdyžtak vám ještě něco doporučím :-\
-fenistil gel - my máme kapičky, gel doma nebyl, naštěstí tu nejsou žádní komáři
-oční kapky - doma byl jen opthalmoframykoin
- nosní kapky - ještěže jsem je vzala,spuspila se mi pěkná rýma, máme Humex a Nasivin pro děti
-panthenol sprey (na spáleniny) - po předpovědi počasí jsem usoudila, že nebude potřeba, ale kdo pojedete do ciziny, tak se vám hodit bude
-Ca carbonicum (živočišné uhlí)
-mast podporující hojení drobných ran - já nedám dopustit na BEPANTHEN - navíc s námi jelo i miminko, takže mažeme všechny tři
-polštářkové náplasti - já mám pro jistotu i hřejivé náplasti na záda, protože mě minulý týden pěkně bolely
-elastické obinadlo


OBLEČENÍ

-Lehká bunda (větrovka) 1
-pláštěnka 1
-bavlněné tričko s dlouhým rukávem 1-2= počet kusů doporučených do ciziny, já jich mám s sebou 10 (jak jsem již říkala, jsem extremista)
-bavlněné tričko s krátkým rukávem 4-6 - to jsem v rámci počasí dodržela
-šortky, trenýrky 4-5 - mám je s sebou, uvidíme, jestli je použijeme (zatím fouká, ale sluníčko svící ;-)
--spodní kalhotky - slipy 10-12 - podle toho, na jak dlouho pojedete, malá si občas učůrne, nebo do něčeho sedne, tak ať jich máme více, jinak jsme vyrazili na týden
-bavlněná pyžama nebo noční košile 2-3
-lehký svetřík (pulovr) 1 - opět doporučení do ciziny, v ČR máme s sebou několi mikin
-tenká tepláková souprava 1-2 - teplákovek máme víc, Niki je čunče
-pokrývka hlavy (šátek, čepice) 1 - my máme čepičku, kšiltovku i klobouček
-dlouhé kalhoty (džíny) 1-2
-letní šaty pro dívky 1
-plátěná sportovní obuv (tenisky) 1
-ponožky 3-5 - protože nejsme v cizině, tak jich máme 10 párů
-sandály 1
-pevná sportovní obuv (botasky) 1
-bačkůrky 1
-holínky 1


HYGIENICKÉ POTŘEBY

-mýdlo, zubní kartáček, zubní pasta 1
-hřeben nebo kartáč 1
-šampon na vlasy, žínka
-prací prostředek pro ruční praní 1 - já vzala tubu z Rossmana - Domasol cca 30 Kč
-kapesníky látkové nebo papírové - máme oboje a jsou potřeba
-hygienické vložky (dívky) - to je jasné, na co by byly chlapcům
- krém po koupání - my máme Excipial
-krém na opruzeniny - Bepanthen - ale to už se opakuju :-)

VÝBAVA PRO KOUPÁNÍ A SLUNĚNÍ (to slunění se rozumí jinde než v ČR, alespoň nyní)

-plavky 2-3
-ručník na pláž 2-3
-sluneční brýle 1
-osuška nebo rohož na pláž 1-2 - cizina :-)
-opalovací krém s vyšším filtrem
-krémy nebo oleje po koupání 1-2 (min. 250 ml)
- rukávky - chodíme na plavání batolat a i když se to moc nedoporučuje, tak se nám nejvíce osvědčily rukávky na ruce, kruh a pás nic moc, pro nejmenší je ještě dobrá ryba, ale ta je na nás už malá
- nafukovací matrace - s malými dětmi je lepší člun
-potápěčské brýle


OSTATNÍ POTŘEBY

-kolíčky na prádlo (cca 10 kusů), šitíčko
-psací potřeby, pastelky, knížku na čtení
-oblíbená hračka (zejména pro malé děti)
-hudební nástroj, fotoaparát (levný) apod.

Co ještě jsem s sebou vzala:

NA CESTU

trvala cca čtyři hodiny autem + zastávky
-přemýšlela jsem o DVD přehrávači, ale protože jsem neměla dostatek DVD pro děti, tak jsem tuto možnost zavrhla, na zpáteční cestě pustím nějaké pohádky přes YOUTUBE.
- pití, dostatek, stále pijeme z láhve, takže jednu láhev na uspání a jinak čaj a vodu do normálních lahviček - používám SIGG
- sušenky, jablíčka a bonbonky, když už byla krize, přeci jen jsme jely jen my dvě v jednom voze a malá byla vzadu v autosedačce - na jídlo jsme se stavovali
- na uspání bylo výboré CD Lenky Filipové Lidové písničky, jinak jsme si pouštěly různé dětské písničky
- kreslící magnetickou podložku a elektronickou knížečku z Lidlu, kde se odpovídá na otázky

- odrážedlo - jenže máme jiné než Vojtík, tak je o to Vojtíkovo boj
- kočárek s panenkou
- nočník
- podsedák na jezení - coshee
- kočárek pro Niki - přes poledne v něm spinká, ale teď už se vzbudila (mimochodem spala dvě a půl hodiny, ten jihočeský vzduch ji asi dělá dobře, protože doma spí jen hoďku a půl), tak já běžím za ní a pokračování o příštím spaní (a taky dodám nějaké foto)